Sander Arends: ‘Het beste uit jezelf halen begint hier’
Tennisinstituut TIK, opgericht in september 1991, heeft haar basis op Sportcentrum Leeuwenbergh. Sinds 1991 verzorgt het hier alle lessen en trainingen voor jong en oud, recreant, wedstrijdspeler en toptennisser. TIK staat voor een opleidingssysteem waarin efficiëntie en effectiviteit centraal staan. Binnen het collectief veel individuele aandacht voor een maximale en optimale ontwikkeling, zowel op fysiek als mentaal gebied. Elke doelgroep heeft een specifiek programma met gespecificeerde leraren. Tennisinstituut TIK beschikt over een ‘state of the art’ programma voor professionele tennisspelers en tennisspeelsters alsmede een, sinds jaren, zeer succesvolle jeugdopleiding.
Gerenommeerde spelers die gebruik maken of hebben gemaakt van de diensten van Tennisinstituut TIK zijn: Matwé Middelkoop, Sander Arends, David Pel, Glenn Smits, Dominique Karregat, Annick Melgers, Sem Wensveen, Sanne Jansen, Roy Oldenburger, Brian Bozemoj, Stijn Paardekooper en Rikke de Koning.
Trainersteam
Het tennisinstituut beschikt over een uitgebreid en gerenommeerd lerarencorps bestaande uit:
– Perry Paauw – Baantrainer en fysiotherapeut/conditietrainer
– Fred Hemmes – Baantrainer en coach (voormalig Fed Cup captain)
– Rob Reichardt – Baantrainer en coach
– Tony Greitemann – Baantrainer en coördinator onderbouw
– Rob van Hilten – Baantrainer en coach
– Sanne Janssen – Baantrainer
– Gerard van Hellemondt – Baantrainer, coach, coördinatie bovenbouw en algehele coördinatie
De KNLTB wil met het Nederlandse toptennis weer een serieuze concurrent worden binnen het internationale toptenniscircuit.
Om de structuur en prestatiecultuur van het opleiden van talentvolle spelers en speelsters in Nederland een krachtige kwaliteitsimpuls te geven, werkt de KNLTB sinds september 2016 nauw samen met gecertificeerde tennisscholen.
Deze scholen spelen een prominente rol in het opleiden van talentvolle spelers in Nederland.
Er is gekozen voor een samenwerkingsmodel waarin alle partijen elkaar beter maken, scherp houden en zodoende topprestaties gaan leveren.
Er is een landelijk netwerk van gecertificeerde tennisscholen die de eerste opleiding van kinderen in de basisschoolleeftijd voor hun rekening nemen. Onder regie van de KNLTB én in samenwerking met elkaar verzorgen de tennisscholen de jeugdopleiding.
In 2020 faciliteert de KNLTB in samenwerking met tennisleraren en tennisscholen zogenoemde instroomtrainingen voor kinderen in de leeftijdscategorie 7 tot en met 10 jaar. Instroomtrainingen zijn bedoeld voor spelers met de intrinsieke motivatie zich te willen verbeteren. De instroomtrainingen bieden leergierige tennissers, aanvullend op clubtrainingen, een uitdagende activiteit met gelijkgestemden en onder goede begeleiding.
In april wordt bekend gemaakt waar in Nederland de instroomtrainingen plaats gaan vinden. De gecertificeerde scholen maken onderdeel uit van het toptennisplan.
Het instituut is een initiatief van Gerard van Hellemondt. Deze begon zijn loopbaan als leraar lichamelijke opvoeding waarna hij in 1980 als fulltime tennisleraar aan de slag ging. Sinds 1989 is hij werkzaam op Sportcentrum Leeuwenbergh. In die tijd is hij begonnen met het opzetten van een jeugdopleiding op maat waarbij de speler/speelster centraal staat. Het heeft geleid tot het voortbrengen van vele nationale topspelers en nationale jeugd en senioren kampioenen.
Vanaf 2010 is Gerard een partnerschap aangegaan met Rob Reichardt waarmee het instituut zijn faciliteiten verder heeft kunnen uitbreiden. Heden ten dagen voorziet Tennisinstituut TIK in alle behoeften van de spelers. Het leid op, begeleidt spelers zowel nationaal als internationaal en organiseert toernooien voor elke doelgroep (Open Toernooien, NRT toernooien, Junioren Tour toernooien, ITF Juniors toernooien en interne toernooien).
Tennisinstituut TIK heeft een partnerschap met LTC Leeuwenbergh, de onafhankelijke en zelfstandige vereniging op Sportcentrum Leeuwenbergh. Het vlaggenschip komt uit in de Eredivisie gemengde competitie.
De kernwaarden van Tennisinstituut TIK zijn: kwaliteit, innovatie, continuïteit, duurzaamheid en beleving.